Att få planera, bygga och flytta in ett sprillans nytt hus är drömmen för många. En stor affär ekonomisk, men också känslomässigt. Tusen möjligheter och idéer far runt i huvudet på dig. Men det kräver också att du tar beslut för att komma framåt. Här kommer några goda råd på vägen. Vi har trots allt ganska god erfarenhet av hur processen går till, och hjälper gärna till med så goda råd vi kan.

 

Välj tomt!

Tomten kanske inte är den svåraste frågan, egentligen, men ska ni bygga ett stort hus är det bra med en tomt som känns proportionerlig. Tänk på väderstrecken, solen, vinden och utsikten – vad du vill prioritera. Åk gärna förbi på vårt nya område och titta både en och två gånger, gärna vid olika tidpunkter på dygnet, så får du en bättre känsla av hur det är att bo på den ena eller andra tomten.

Välja hus!

Storleken på huset är en fråga, vilka funktioner vill ni att det ska ha, och hur kommer ni att leva i huset. Hur många är ni till vardags?

Vill ni att gäster ska kunna stanna många nätter och ändå ha det bekvämt? Allt i ett plan eller två plan?
Men den stora frågan brukar gälla stilen och stuket på huset. Och där är det svårt att råda. När allt byggs nytt på ett område kommer det ändå bli ganska blandad stil i kvarteren. Satsa på något du gillar, och vill leva med länge. Åk runt i olika områden, på landet och på stan, titta på många olika hus och lusläs huskatalogerna. Tänk på färger, takfall, fönsterplacering och olika fasadmaterial och vad de kan kräva för underhåll. Ta god tid på dig.

Är du ändå osäker bör du kontakta en arkitekt, som kan rita ett hus som exakt tar hänsyn till tomten och era önskemål om funktioner, materialval och utseende.

Bygglov

När du har färdiga ritningar på ditt hus är det dags att söka bygglov, vilket inte brukar vara några problem om man håller sig till detaljplanen för området, vilket bland annat innebär en bygghöjd om max 9 meter och byggyta om 25 procent av tomten. Bygglovshandling innebär fackmannamässiga ritningar, som kommunen kan ta ställning till.

Bank och försäkring

Tomten i sig är självklart möjlig att belåna, prata med din bankkontakt så vet hen hur du får lån och byggprocess att gå hand i hand. Men det är klart att innan du börjar fundera på att bygga, är det bra att ha ett förhandsbesked från banken om vilka nivåer du har att röra dig på.

Under åren vi utvecklat marken runt Bränninge har vi haft kontakt med Fastighetsbyrån i Habo. Där finns mycket kunskap att hämta om bygg- och låneprocessen – kontakter vi varmt kan rekommendera. Länsförsäkringar i Habo är också en kontakt vi kan rekommendera för att få ett tryggt husbygge.